Απο ψαράς στην Εύβοια, βασιλιάς της γαρίδας στην Αυστραλία

Η περιουσία της οικογένειας Ράπτη, μέσω της εταιρίας Raptis Group, που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της εξαγωγής ψαριών σε όλο τον κόσμο, φτάνει τα 172 εκατ. δολάρια (Αυστραλίας), γεγονός που την κατατάσσει ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους ομίλους της Κουινσλάνδης, αφενός, αλλά και στους 200 πλουσιότερους της Αυστραλίας.

Όπως έγραψε ο “Νέος Κόσμος”, πρόσφατα, την ίδια στιγμή, η Raptis Group και οι ιδιοκτήτες της, ο Γιώργος, ο Κώστας και ο Τζιμ Ράπτης, θεωρούνται σήμερα οι “βασιλιάδες της γαρίδας”, αφού η Raptis Group είναι η μεγαλύτερη αλιευτική επιχείρηση της Αυστραλίας, με κύριο προϊόν παραγωγής και εξαγωγής τη γαρίδα.

Η ομογενειακή οικογενειακή επιχείρηση έχει στην ιδιοκτησία της 100 αλιευτικά πλοία, ιχθυοτροφεία, γραφεία σε κάθε μεγάλο λιμάνι της χώρας και εξάγει φρέσκα, αλλά και κατεψυγμένα ψάρια και γαρίδες σε κάθε γωνιά του κόσμου. Οι γαρίδες και τα ψάρια της ομογενειακής επιχείρησης πηγαίνουν από τη Νοτιοανατολική Ασία έως την Ευρώπη, σερβίρονται σε ελληνικά πιάτα, ενώ εξάγονται, επίσης, σε Αφρική και Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με τον κατάλογο των 100 πλουσιοτέρων επιχειρηματιών της Κουινσλάνδης, που δημοσίευσε η εφημερίδα “The Sunday Mail”, η οικογενειακή επιχείρηση του αείμνηστου Άρθουρ Ράπτη που ξεκίνησε ως ψαράς στη δεκαετία του 1950 από την Αδελαΐδα, βρίσκεται στην 61η θέση. Η οικογένεια Ράπτη δεν έχει καμία συγγένεια με τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στην Βρισβάνη, Τζιμ Ράπτη, που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα.

Η Raptis Group ιδρύθηκε από τον Άρθουρ Ράπτη στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ο Άρθουρ Ράπτης πήγε μετανάστης στην Αυστραλία το 1957 και άρχισε την επαγγελματική του ζωή στην ξένη χώρα, κάνοντας αυτό που έκανε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Εύβοια, δηλαδή ψαρεύοντας. Λίγο αργότερα, προσελήφθη από αλιευτική εταιρία της Αδελαΐδας.

Κείμενο : του Σ. Χατζημανώλη

Πηγή