Νέες ελπίδες από τους Ρώσους: Υπόσχονται εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό στα τέλη… Ιουλίου!

«Έως τα τέλη Ιουλίου η Ρωσία θα διαθέτει εμβόλιο κατά του SARS-Cov-2»,  δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μιχαήλ Μουράσκα, γεμάτος αισιοδοξία, αναφερθείς στα… 47 εμβόλια που αναπτύσσουν αυτή την περίοδο οι Ρώσοι επιστήμονες!

Ως -πρώιμη αλλά υπαρκτή- επικύρωση των λόγων του, ήρθε η ανακοίνωση χθες το πρωί του Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Φ. Γκεμαλέι, που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, πως οι ερευνητές του κέντρου προχώρησαν σε δοκιμές, και μάλιστα επιτυχημένες, εμβολίου κατά του Covid-19.

«Η αρχική ιδέα ήταν να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν με ασφάλεια τις έρευνές τους. Ωστόσο, παρατηρήσαμε πως απέκτησαν ανοσία», γνωστοποίησε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Επισήμως, το εμβόλιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο των προκλινικών δοκιμών και, προσώρας, δοκιμάζεται σε μαϊμούδες, όμως οι ερευνητές έκαναν το εμβόλιο μόνοι τους σε εθελοντική βάση. Ο Γκίντσμπουργκ δεν διευκρίνισε πόσα άτομα εμβολιάστηκαν, αρκέστηκε να πει πως «πρόκειται για έναν ευρύ κύκλο συνεργατών του κέντρου, όπως ερευνητές και βιοτεχνολόγοι». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι σε όσους έγινε το εμβόλιο δεν υπήρξαν παρενέργειες και όλοι τους «είναι εν ζωή, υγιείς και χαρούμενοι».

«Το πείραμα θα το θεωρήσουμε επιτυχές, όταν πάρουμε την επίσημη έγκριση από το υπουργείο Υγείας, ώστε να ξεκινήσουμε δοκιμές σε ανθρώπους. Προς το παρόν αποδείξαμε ότι το προϊόν που προτείνουμε θα είναι επιτυχές», δήλωσε.

Ελπίδες ότι θα υπάρξει έγκριση ως το τέλος του καλοκαιριού

Ο Γκίντσμπουργκ επισήμανε πως η έρευνα προχωράει προγραμματισμένα και ελπίζει ότι ως το τέλος του καλοκαιριού το εμβόλιο θα έχει πάρει έγκριση, ωστόσο, αρχικά θα διατεθεί σε πολύ μικρές ποσότητες, μικρότερες από αυτές που απαιτούνται για να εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Ανέφερε, επίσης, ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα σε όλους, αλλά θα αρχίσει από τις πλέον εκτεθειμένες ή ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι γιατροί και οι ηλικιωμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως, εάν η έρευνα των Ρώσων εξελιχθεί καλά και υπάρξει εμβόλιο (είτε αυτό, είτε κάποιο από τα υπόλοιπα 46 που δοκιμάζονται) κατά του νέου κορωνοϊού, ακόμα και ως το τέλος του καλοκαιριού, η Μόσχα -και κατ’ επέκταση και ο Πούτιν- θα έχουν κόψει πρώτοι με επιτυχία το νήμα του παγκόσμιου αγώνα για την παρασκευή του εμβολίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.