«Χάνδαξ, το βόρειο θαλάσσιο μέτωπο» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – 8/3

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη συνδιοργανώνουν κύκλο ομιλιών με γενικό τίτλο «Ξεναγικά αναθήματα στο Ηράκλειο».

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει, την Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα Πολυμέσων του ΜΦΙΚ, για τις συνοικίες της πόλης του Χάνδακα.
Η Κιζίλ Τάμπι, η δυτικότερη συνοικία του Χάνδακα, εκτεινόταν από τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα μέχρι την οδό Σαβαθιανών. Στην Κιζίλ Τάμπια ο Δεφδεντάρ αφέντης οικοδόμησε το 1672 το τέμενος της κατάκτησης. Στη συνοικία Αχμέτ Μπαλτά Αγά, από την οδό Σαβαθιανών μέχρι το βόρειο τέλος της σημερινής οδού Χάνδακος, ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου μεταβλήθηκε σε Μπαλτά Αγά Τζαμίσι και πίσω του υπήρχε τεκές. Άλλες συνοικίες της πόλης ήταν η Συνοικία Σουλτάν Ιμπραήμ, ανατολικά της οδού Χάνδακος μέχρι τη δυτική πλευρά της Ρούγα Μαϊστρα, η συνοικία των αρχοντικών, γύρω από τη μονή του Αγίου Πέτρου των Δομηνικανών, του Σουλτάν Ιμπραήμ Τζαμίσι. Η Συνοικία Χουγκιάρ, είχε αναπτυχθεί γύρω από τη Μονή του Αγίου Φραγκίσκου, στον προμαχώνα Σαμπιονάρα. Ο ναός είχε μεταβληθεί σε Χουγκιάρ τζαμίσι μετά την άλωση της Candia το 1669. Η εξωτερική πύλη Σαμπιονάρα (=πύλη της άμμου), ήταν μια από τις εξόδους από την πόλη Candia, μετέπειτα Χάνδακα, προς τη θάλασσα.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με ελεύθερη είσοδο.
Αμέσως μετά ακολουθεί ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης».