Συναυλία για το Κοινωνικό Στέκι με τη Φωτεινή Βελεσιώτου – 10/2

velesiwtouΤην Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στο θέατρο Βλησίδη για την επιδιόρθωση της στέγης του κτιρίου που φιλοξενεί το Στέκι.

Στην σχετική ανακοίνωση απο το “Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών” αναφέρονταιτα εξής:

“Στις 10 Φλεβάρη  υποδεχόμαστε τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τους μουσικούς Νίκο Παπαναστασίου, Γιώργο Καραμφίλλη  και Σωτήρη Μπαλλά  στο θέατρο Βλησίδη, στις 20:30  για μια συναυλία με είσοδο ελεύθερης συνεισφοράς, στα πλαίσια της Καμπάνιας “ένα Κεραμίδι για το κεφάλι μας”, που στόχο έχει την επιδιόρθωση της στέγης του κτιρίου που φιλοξενεί το Στέκι. Θα προηγηθεί μουσικό σχήμα παραδοσιακής  μουσικής .

Θα είναι μια ευκαιρία να σμίξουμε με χαρά σε καιρούς που λείπουν τέτοιες ευκαιρίες. Σε καιρούς που υψώνονται νέοι φράχτες, που πληθαίνουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και μετράμε νεκρούς, τόσο η πρόσκληση να τραγουδήσουμε μαζί, όσο για η αγωνία να συντηρήσουμε και να επισκευάσουμε το χώρο μας μοιάζουν παράταιρες.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το ζόφο, είναι σημαντικό και να σμίγουμε και να υπερασπιζόμαστε τις μικρές εστίες αντίστασης και αλληλεγγύης που έχουμε στήσει. Και το  κτίριο της  Νταλιάνη 5 στο οποίο στεγάζονται το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων και η Terra Verde είναι μια τέτοια εστία.
Ο χώρος του Στεκιού λειτουργεί τα τελευταία 10 χρόνια. Βρισκόμαστε στις συνελεύσεις του, στα μαθήματα, στο κυριακάτικο συσσίτιο. Βρισκόμαστε σε εκδηλώσεις, συζητήσεις, πάρτυ και προβολές. Σε αυτό το χώρο έχουμε μιλήσει για τις εξεγέρσεις από τους Ζαπατίστας μέχρι την Αραβική Άνοιξη. Δηλώσαμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό. Ενημερωθήκαμε και διεκδικήσαμε Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Συναντηθήκαμε και συντονιστήκαμε με κοινωνικά κινήματα και δομές αλληλεγγύης της πόλης. Στο χώρο του Στεκιού έχουν βρει κατά καιρούς στέγη και άλλες συλλογικότητες, συνελεύσεις και πρωτοβουλίες πολιτών. Στο Στέκι προετοιμάζεται κάθε χρόνο και το αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Μόνο φέτος στο χώρο μας  πραγματοποιούνται μαθήματα γλωσσών, μοίρασμα ρούχων, παρασκευή φαγητού, πρόβες από το μουσικό συγκρότημα yar aman, μαθήματα φωτογραφίας, προβολές. Και κάθε μέρα βρίσκουν ένα φιλόξενο χώρο για να βρεθούν και να ζεσταθούν της γης οι κολασμένοι. Αυτός είναι ο λόγος που το Στέκι έχει γίνει στόχος επιθέσεων από τους νεοναζί.

Το Στέκι δίνει φωνή σε αυτούς που περισσότερο τη στερούνται, στους μετανάστες και στους κάθε λογής αποκλεισμένους, σε χρόνια, που ενώ διαφαινόταν η επέλαση της βαρβαρότητας πολλοί δεν έδιναν σημασία. Μετέχει στους ελπιδοφόρους αγώνες και στην προσπάθεια να οργανώσουμε τις αντιστάσεις όταν η μεγάλη επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικές διεκδικήσεις έχει γενικευτεί. Τώρα που μας πνίγουν τα σκοτάδια οφείλουμε να συνεχίσει να υπάρχει.

Για να έχουμε ένα κεραμίδι που θα στεγάζει τις συναντήσεις μας, που θα προστατεύει τις δράσεις μας, ένα κεραμίδι που θα κρατάει ζεστή την φλόγα για ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις.”