Δυναμική “επιστροφή” από τον “Χρυσόστομο”

fil-xrysostomosEνα νέο κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων προγραμματίζει για το ερχόμενο διάστημα ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων “Ο Χρυσόστομος”.


H  αρχή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου με τη διάλεξη της καθηγήτριας Ιστορίας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Βασιλάκη η οποία θα μιλήσει με θέμα “Χειρ Αγγέλου – Eνας ζωγράφος Εικόνων στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη”.
Επίσης, την επόμενη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. ο υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα “Βήματα και σταθμοί στην πορεία προς την Eνωση της Κρήτης με την Ελλάδα – Κοινωνία και Οικονομία στις πόλεις και την ύπαιθρο”. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει στον χώρο του Συλλόγου έκθεση ιστορικής φωτογραφίας του Περικλή Διαμαντόπουλου από την εποχή της Eνωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του “Χρυσοστόμου” Κώστας Μαυρακάκης, την ερχόμενη Aνοιξη αναμένεται να εγκαινιαστεί ένας νέος υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων, στο πλάι του ιστορικού κτηρίου της οδού Χάληδων πάνω στα ενετικά τείχη, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενήσει πολιτιστικά γεγονότα.

ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ειδικότερα για τον νέο υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων, που έχει είσοδο μόνο μέσα από το κτήριο του “Χρυσοστόμου” και ανήκει στον Σύλλογο, ο κ. Μαυρακάκης διευκρίνισε ότι ήδη έχει εκπονηθεί η μελέτη διαμόρφωσης του χώρου, ενώ Ευρωπαίοι πολίτες που μένουν μόνιμα στα Χανιά έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να συμβάλλουν οικονομικά στο έργο.
«Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 18-19 χιλιάδες ευρώ. Η μελέτη και η κοστολόγηση είναι έτοιμα, θα ξεκινήσουμε τις εργασίες την ερχόμενη Ανοιξη και πιστεύουμε τον Μάιο να είναι έτοιμος ο χώρος», σημείωσε και διευκρίνισε ότι η χωρητικότητα του νέου χώρου υπολογίζεται σε 100 με 120 άτομα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Μία ακόμα σημαντική παρέμβαση αφορά τον χώρο της βιβλιοθήκης (αναγνωστήριο) όπου έχουν ξεκινήσει εργασίες αναμόρφωσης και οργάνωσης – ταξινόμησης των βιβλίων.  Οπως εξήγησε ο κ. Μαυρακάκης φιλοδοξία του Δ.Σ. είναι να δημιουργηθεί μια ζωντανή εστία για φίλους του βιβλίου και ερευνητές. Στην παρούσα φάση μια βιβλιοθηκονόμος συνδράμει εθελοντικά στην οργάνωση του υλικού, ενώ στις προθέσεις του “Χρυσόστομου” είναι να έρθει σε επαφή με το Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.
Η νέα βιβλιοθήκη θα φέρει το όνομα του ποιητή και λογοτέχνη Γιώργη Μανουσάκη που υπήρξε μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου “Ο Χρυσόστομος”.