Εγκρίθηκαν 500.000 για την μελέτη του νέου ΒΟΑΚ

voakΑπό τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. ανακοινώνεται ότι εγκρίθηκε από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη το ποσό των 500.000 €, όπως είχε πρόσφατα ανακοινώσει από τα Χανιά ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες για την επιχορήγηση του Οργανισμού ώστε να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση της εκπόνησης της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη οδικής ασφάλειας στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)».

Ειδικότερα σύμφωνα με έγγραφο του ΥΠΟΜΕΔΙ εγκρίθηκε το ποσό των 500.000 € και πιστώθηκε άμεσα στον δικαιούχο του έργου ΟΑΚ ΑΕ , από τον προϋπολογισμό του έργου 2015ΣΜ07100004 της ΣΑΜ 071 για την ανάθεση με ανοικτή διαδικασία της εκπόνησης της μελέτης. Σημειώνεται ότι στην απόφαση πίστωσης στον Οργανισμό για την μελέτη επισυνάπτεται η εισήγηση του αρμόδιου τμήματος του ΟΑΚ (Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων) ως τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα υλοποίησης της:
«…Στα στοιχεία της Τροχαίας, καταγράφονται πολλά θανατηφόρα ατυχήματα ανά έτος στο ΒΟΑΚ. Το έτος 2012 καταγράφηκαν 59 θανατηφόρα ατυχήματα, το 2013 καταγράφηκαν 54 και επιπλέον υπήρξε μεγάλος αριθμός σοβαρά ή ελαφρά τραυματισμένων χρηστών της οδού. Τα ατυχήματα αυτά δημιουργούν έντονα κοινωνικά προβλήματα και επιβαρύνουν την εθνική οικονομία. Προκειμένου λοιπόν τα τροχαία ατυχήματα να μειωθούν και να βελτιωθεί το οδικό περιβάλλον στον υφιστάμενο ΒΟΑΚ με χρονικό ορίζοντα τριετίας, ζητήθηκε η χρηματοδότηση Μελέτης Οδικής Ασφάλειας προκειμένου στη συνέχεια να υλοποιηθεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας. Οι βελτιώσεις θα αφορούν στην διάστρωση αντιολισθηρών οδοστρωμάτων, στην τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, στην κατασκευή οριζόντιας και στην τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης, σε εργασίες αποκατάστασης της ευστάθειας πρανών, σε εργασίες απορροής ομβρίων υδάτων και λοιπές βελτιώσεις στοιχείων της οδού».

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτη Καζάση: «…Η ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα για χρηματοδότηση της μελέτης αντιλαμβανόμενη τη σημαντικότητά της. Η διαδικασία ανάθεσης υπόκειται στο πλαίσιο που ορίζει ο Ν.4412/2016 και η αρμοδιότητα έγκρισης των Τευχών Δημοπράτησης ανατίθεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΚ. Το Δ.Σ. ορίζεται επίσης ως Αναθέτουσα Αρχή και ως Προϊσταμένη Αρχή για την υλοποίηση, ενώ ως Διευθύνουσα Υπηρεσία ορίστηκε η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού και αρμόδιο Τεχνικό Συμβούλιο το Τεχνικό Συμβούλιο του ΟΑΚ».

 

haniotika-nea.gr