358“Μικροί δημοσιογράφοι” έγιναν δεκάδες μαθητές από σχολεία των Χανίων που συμμετείχαν στη δημιουργία μαθητικών εντύπων (εφημερίδες, περιοδικά, ειδικές εκδόσεις) του προηγούμενου σχολικού έτους, τα οποία παρουσίασαν χθες και συνεχίζουν σήμερα σττις 6:30 κατά τη διάρκεια ημερίδας στο Πνευματικό κέντρο.

Η ημερίδα αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση για τον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων που διοργανώνει για δεύτερη σχολική χρονιά σε παγκρήτιο επίπεδο, ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία-Λευτέρης Δασκαλάκης”, σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών και την Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων. Χθες έγινε η παρουσίαση μαθητικών εντύπων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων ενώ, σήμερα Παρασκευή στις 6:30 μ.μ. θα γίνει ημερίδα για την παρουσίαση μαθητικών εντύπων Γυμνασίων και Λυκείων στο Πνευματικό Κέντρο. Από τα Χανιά τα μαθητικά τους έντυπα παρουσιάζουν 13 δημοτικά σχολεία, 2 νηπιαγωγεία, 15 περίπου Γυμνάσια- Λύκεια καθώς και το διασχολικό έντυπο “Τα Χανιωτάκια”.

 

1131

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων Ντίνα Κληρονόμου ανέφερε ότι «οι δουλειές που γίνονται στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία στο Ν. Χανίων αξίζουν την δημοσιοποίηση τους. Είναι το άνοιγμα του σχολείου προς την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δίνουν την ψυχή τους σε τέτοιου είδους έντυπα καθώς είναι πέρα από το σχολικό πρόγραμμα, εμβαθύνουν σε αυτά και περνάνε ποιοτικά τον χρόνο τους. Το αποτέλεσμα δημιουργεί σκεπτόμενους πολίτες. Καλούμε τους γονείς και κάθε πολίτη να έρθουν στο Πνευματικό Κέντρο για να καμαρώσουν την επόμενη γενιά».
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Άρης Ρέτος αναφέρθηκε στην κοινωνική σημασία μιας τέτοιας προσπάθειας καθώς όπως επεσήμανε «σε μια εποχή όπου οι δημοκρατικές αξίες γνωρίζουν μια κρίση αποδοχής και η ζωή μας έχει μπει σε μια φάση όπου θεσμοί οι οποίοι δεν έχουν κάποια αιρετή διάσταση, καθορίζουν όλο και περισσότερο τη ζωή μας, θεωρώ ότι η σωστή ενημέρωση είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατικής συνείδησης. Οι δημοκρατικοί πολίτες, είναι οι πολίτες που έχουν σωστή ενημέρωση για να μπορούν να κρίνουν σωστά. Κατ’ επέκταση τόσο οι ίδιοι οι πολίτες όσο και οι φορείς που παρέχουν ενημέρωση πρέπει να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους σε αυτά τα ζητήματα. Σε αυτό το σημείο, μεγάλη σημασία για την καλλιέργεια τέτοιων πολιτών, έχει η πρωτοβουλία αυτή του Συλλόγου “Τύπος και ουσία”, που ενθαρρύνει τους μαθητές -πέρα από το να αναπτύξουν τις δημοσιογραφικές δεξιότητες- να ασχοληθούν και με τη δεοντολογία του τι σημαίνει, σωστή, ποιοτική και δημοκρατική ενημέρωση».

2102

“ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟ”, ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

Στο “Κρητικόπουλο” ένα σπάνιο μαθητικό περιοδικό που στα χρόνια του Μεσοπολέμου 1935-1936 είχε εκδοθεί στα Χανιά, αναφέρθηκε ο δάσκαλος, ιστορικός-ερευνητής Γιώργος Πιτσιτάκης ο οποίος στάθηκε στη σημασία της ιστορικής έρευνας καθώς όπως εξήγησε: «η σημερινή δημιουργία των μαθητών δεν βγήκε από παρθενογένεση αλλά βασίζεται στο παρελθόν. Και το παρελθόν αυτό ξεκινάει από πάρα πολύ μακρυά. Στην Κρήτη ξεκινάει από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας. Φέτος θα μιλήσουμε για το μαθητικό-νεανικό έντυπο στα Χανιά την περίοδο του Μεσοπολέμου όπου είχαμε μια πραγματική άνθιση του μαθητικού-νεανικού εντύπου με 8-9 μαθητικά έντυπα όλη αυτήν την περίοδο. Περισσότερο όμως θα σταθούμε σε ένα πραγματικά σπουδαίο περιοδικό που έβγαινε τα χρόνια 1935-1936 στα Χανιά για μαθητές Δημοτικού σχολείου “Το Κρητικόπουλο”. Φέτος θα είναι το δώρο μας προς τους μαθητές».
Όπως επεσήμανε εξάλλου ο ίδιος: «“Το Κρητικόπουλο υπήρξε ένα πρωτοπόρο περιοδικό το οποίο είχε παγκρήτια εμβέλεια, γραφόταν και διαχειριζόταν από τους μαθητές με την εποπτεία των δασκάλων. Ενα περιοδρικό που “ταξίδευε” σε όλη την Κρήτη, πρώτιστα στο Ν. Χανίων, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ηταν κάτι που για την εποχή του δεν είχε προηγούμενο και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο που να το φτάνει. Ηταν ο προπομπός και ο πρόγονος των σημερινών “Χανιωτακιών”. Και πραγματικά σήμερα, βλέποντάς το, μας εκπλήσσει. Είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό από το οποίο αντλούμε σημαντικές πληροφορίες, πολιτισμικού και ιστορικού χαρακτήρα».
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και ουσία”, Γιώργος Δασκαλάκης, ευχαρίστησε θερμά την Εθνική Βιβλιοθήκη που κατάφερε να σώσει αυτόν τον “θησαυρό”, “Το Κρητικόπουλο” και μάλιστα όλα του τα τεύχη ενώ προχώρησε στην ψηφιοποίηση του για να μην καταστραφεί.
Επίσης ευχαρίστηκε θερμά και τον Χανιώτη συγγραφέα-δημοσιογράφο Δημήτρη Κακαβελάκη για την πολύτιμη βοήθεια του να ξεχωρίσει την έντυπη μορφή του “Κρητικόπουλου” από το υπόλοιπο αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, 80 χρόνια μετά την έκδοση του.

 

haniotika-nea.gr