Καταγγελίες Σαρρή για τα εργασιακά στην καθαριότητα

DSC_0127Σε σοβαρές καταγγελίες για μη τήρηση των όρων της σύμβασης που έχει υπογράψει ο Δήμος Χανίων με ιδιώτη εργολάβο καθαριότητας προχώρησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο άνθρωπος» Γιάννης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής υποστήριξε ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που εκτελούν το έργο της σάρωσης των δρόμων και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να εξετάσει τις καταγγελίες που έχουν γίνει και αν χρειαστεί να προσβάλει τη σύμβαση όπως ο νόμος δίνει το δικαίωμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαρρής επεσήμανε ότι σύμφωνα με προφορικές αναφορές εργαζομένων και στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας που έλαβε η «Πρωτοβουλία Πολιτών» μετά από εισαγγελική άδεια που ζητήθηκε και δόθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, διαπιστώνεται πως υπάρχουν «παραλήψεις» και «παραβιάσεις» της προγραμματικής σύμβασης ως προς τα δικαιώματα των εργαζομένων από μέρους του εργολάβου. Τόνισε ακόμα ότι στη σύμβαση η υποχρέωση του ιδιώτη εργολάβου για τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ κάλεσε τη Δημοτική Αρχή και κάθε αρμόδιο φορέα να διερευνήσει τις καταγγελίες.

Ειδικότερα ως προς τις καταγγελίες ο κ. Σαρρής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:
• Εχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο ύψους 6.100 ευρώ στην εταιρεία για «κατάτμηση ετήσιων αδειών» σε 32 εργαζόμενους καθώς οι άδειες δεν χορηγούνταν σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία.
• Εχει διαπιστωθεί η χορήγηση κανονικής άδειας σε ημέρες υποχρεωτικής αργίας. «Για αυτό ζητήθηκαν γραπτές εξηγήσεις από τον εργολάβο, ο οποίος δικαιολογήθηκε ότι αυτό έγινε εκ παραδρομής και αργότερα πλήρωσε τις διαφορές στους εργαζόμενους», σημείωσε.
• Έγινε καταγγελία στον τηλεφωνικό αριθμό καταγγελιών 15512 της Επιθεώρησης Εργασίας ότι «αφαιρούνται ημερομίσθια με διάφορες προφάσεις και απειλές για απόλυση». «Τι σημαίνει αυτό όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι; Ότι για παράδειγμα όταν βρέχει δεν πληρώνεται το μεροκάματο ο εργαζόμενος ή του βάζει πρόστιμο διότι δεν καθαρίστηκε καλά μια περιοχή. Αν ισχύει αυτό, τότε εντελώς αυθαίρετα αφαιρούνται ημερομίσθια», ανέφερε ο κ. Σαρρής και πρόσθεσε ότι στην ίδια καταγγελία «εργαζόμενοι ανέφεραν ότι εργάζονται 6 ημέρες για 7-8 ώρες, ενώ στη σύμβαση πληρώνονται για 5 μέρες και ότι ο εργολάβος χρωστά μισθούς για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης, ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπογράφουν για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και για επίδομα αδείας, ενώ δεν τα παίρνουν. Σε συζήτηση που είχαμε μαζί τους μας ανέφεραν ότι μπορεί να παίρνουν το 1 από τα 3 δώρα ή 1 δώρο τα 2 χρόνια. Αυτά όλα πρέπει να διερευνηθούν αν όντως ισχύουν».
• «Επίσης, όπως κατήγγειλαν και μας ανέφεραν και προφορικά κάποιοι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει άδεια 2-3 χρόνια», σημείωσε ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών», ενώ σημείωσε ότι σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν εργαζόμενοι, διαπιστώνονται αποκλίσεις στην αμοιβή που ορίζονται στη σύμβαση και στα χρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Ο κ. Σαρρής επεσήμανε ότι αυτό γίνεται καθώς «κατακερματίζονται τα ποσά με συνέπεια ο εργαζόμενος να μην ξέρει τι παίρνει».

Συνεχίζοντας ο κ. Σαρρής άφησε αιχμές για τη στάση της Δημοτικής Αρχής τονίζοντας ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση να ελέγχει αν η πόλη είναι καθαρή αλλά και να ελέγχει την πιστή τήρηση της προγραμματικής σύμβασης με τον ιδιώτη εργολάβο καθαριότητας. «Αν το δημόσιο χρήμα δεν πηγαίνει εκεί που πρέπει πρόκειται για μια σοβαρή παράληψη που εγείρει ερωτήματα και μπορεί να φτάσει μέχρι και στην ακύρωση της σύμβασης, δηλαδή την έκπτωση του εργολάβου, ή την επιβολή άλλων ποινών», υπογράμμισε ο κ. Σαρρής και πρόσθεσε ότι «ο Δήμος πρέπει να είναι καθαρός απέναντι στους εργαζόμενους που διατηρούν την πόλη καθαρή».

haniotika-nea.gr